Промениха ресора на Мария Габриел

Ресорът на българския еврокомисар Мария Габриел беше разширен с култура и наука. Това стана ясно при нейното представяне в ЕП от председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Преди гласуването на новия състав на комисията нейният председател представи кандидатите за еврокомисари с по няколко думи. Когато стигна до Мария Габриел, фон дер Лайен заяви, че променя нейния ресор и българката ще отговаря освен за младежта и образованието, а също така за науката и културата. Първоначално тя беше комисар за иновациите и младежта.

„Европа трябва да се грижи за нещата, които интересуват европейците. Хората ги е грижа за бъдещето на децата и тяхното общество. Културата и образованието са това, което свързва нашата история с нашето бъдеще. Това ни прави уникални. Нашата душа, нашата култура, нашето многообразие, нашето наследство. И знам, че с Мария Габриел е в сигурни ръце. Ето защо с радост съобщавам, че нейното портфолио ще бъде преименувано на комисар по иновации, изследвания, култура, образование и младеж”, заяви Урсула фон дер Лайен.

461 евродепутати гласуваха в подкрепа на новата комисия, 157 бяха против, а 89 се въздържаха.

Гласуването сложи край на продължителния процес на подбор на предложения екип от комисари. Целта му беше да гарантира, че изпълнителният орган на ЕС има демократичната легитимност да действа в интерес на европейските граждани.

Депутатите избраха Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия през юли. От края на септември до средата на ноември парламентарните комисии организираха изслушвания на всеки от кандидатите, за да преценят дали е подходящ за предложения пост.

На 21 ноември лидерите на политическите групи и председателят на Европарламента Давид Сасоли се съгласиха, че процесът на оценяване е приключил и че ЕП е готов да проведе окончателното пленарно гласуване.

Новата комисия ще започне работа на 1 декември.

Следвайте ни в социалните медии