Продължават срутванията в катедралата „Нотр Дам“

Паралелно с работата по укрепването на структурата на катедралата „Нотр Дам” стана ясно, че продължават срутванията на различни места в храма. Почти целият покрив на храма изгоря преди четири дни, съобщава bTV.

Тоновете вода, които бяха използвани в битката с огнената стихия, са причинили срутванията. От този процес най-засегнат е олтарът в катедралата.

Разследващите полицаи все още не могат да влязат в „Нотр Дам”, защото не са приключили работите по укрепването на структурите, а сводовете остават крехки.

Около полунощ в понеделник, когато се запали покривът на католическия храм, пожарникарите си дават сметка, че до 30 минути цялата сграда може да рухне, казват източници от парижкото кметство. При разговор с ректора на „Нотр дам” огнеборците казват, че могат да спасят не повече от 10 произведения на изкуството, а за не повече от минута е направен списък с дванадесетте най-ценни предмета в катедралата.

По-рано от пожарната обявиха, че структурата вече е стабилизирана. Нейният говорител Габриел Плюс каза, че вече няма риск от срутване на стените на църквата. Пожарникарите са охладили стените и отломките от покрива в катедралата и вече няма „горещи точки“ в сградата.

„Цяло чудо е, че катедралата все още се държи и че всички реликви бяха спасени“, заяви той.

На острова, на който се намира храмът, достъпът е забранен и никой не е влизал в изгорялата катедрала.

Продължава дарителската кампания за събиране на средства за реставрацията на изпепеления покрив на „Нотр дам”. Срещу нея възразиха „Жълтите жилетки”, които призоваха парите да отидат за бедните. Днес предстои пореден протест на движението, които не се съобразиха с призива за прекратяване на демонстрациите след пожара на катедралата.

Следвайте ни в социалните медии