Продадоха уникалната картина, намерена да виси над печка

Картина на флорентинския майстор от Проторенесанса Чимабуе, която беше намерена окачена над печката в къщата на 90-годишна жена в северната част на Франция, беше продадена за рекордните 24,1 милиона евро, съобщава вестник Паризиен.

Картината е собственост на 90-годишна жена от градчето Компиен.

Тя я била окачила между кухнята и хола, над печката. Жената смятала, че става въпрос за стара религиозна икона. Предполага се, че произведението е част от голям диптих, рисуван през 1280 година. Картината „Осмиването на Христос“ е част от серия от осем творби, изобразяващи „Страстите Христови“ и „Разпятието“.

Шедьовърът беше оценен първоначално на 4 – 6 милиона евро, но в неделя анонимен купувач плати за него 24,1 милиона евро. АФП отбелязва, че това е рекорд за художника, чиито картини никога досега не са били продавани на търг.

Работата на Чимабуе, известен още като Чени ди Пепо, е вдъхновена от византийското изкуство и изпълнена върху дървени плоскости със златен фон.

Както отбеляза изкуствоведът Ерик Тюркин, дървото, върху което е нарисувана картината, е проядено от ларвите на бръмбара-дървояд – точно както останалите известни картини на Чимабуе. Две от тях се съхраняват в Националната галерия в Лондон и Музея Frick Collection в Ню Йорк.

Следвайте ни в социалните медии