Продават се два турски острова

Острови край югозападната провинция Мугла и западната Балъкесир са пуснати за продажба онлайн, съобщава „Сабах“, цитирани от БНТ.

Остров край Мюмарис в Мугла е обявен на цена от 210 милиона лири (36,7 милиона долара), пуснат на продажба на 22 септември от турски бизнесмени, живеещи в САЩ. Островът, разположен по протежение на тюркоазеното крайбрежие на Турция или турската Ривиера, понастоящем е дом на три малки самостоятелни къщи и би могъл да бъде използван за изграждането на няколко допълнителни имота, ресторант и малко яхтено пристанище. Размерът на острова, който има четири залива, е 316 000 квадратни метра (78 декара).

Островът е закупен от турски бизнесмен, живеещ в САЩ през 1980 г. за изграждането на хотел и по това време започва известна реконструкция там. Плановете за хотела обаче не се реализират, тъй като островът е обявен за защитена зона от първа степен през 1983 г. Не успял да получи възвръщаемост на инвестицията си, собственикът обявява острова отново за продажба.

Ограниченията при защитения статут позволяват изграждането на ежедневно туристическо съоръжение и малко пристанище на острова. Той също е освободен от данъци за пет години, защото се намира в границите на провинция Мугла.

Седмица преди острова в Мугла да бъде обявен за продажба, един от 22-те острова в егейската провинция Балъкесир, също беше обявен за продажба онлайн.

Островът, разположен край бреговете на Айвалък и Гьомеч, понастоящем е собственост на три семейства и за първи път е продаден през 2002 г. Ценовият етикет на този остров, разположен само на 230 метра от брега, е 115 милиона лири (20 милиона долара). Островът е само на 12 километра от крайбрежния курортен град Айвалък.

265 000-те квадратни метра са дом на три къщи с площ 450 квадратни метра. На острова има и четири сладководни кладенци, 2000 маслинови дръвчета, 3000 борови дръвчета и различни овошки.

Следвайте ни в социалните медии