Проговори лекар за случая с починалото 3-годишно дете

102 лекари се подписаха под декларация в защита на директора на столичната Педиатрия и на екипа, поел случая на 3-годишния Александър, който миналата седмица почина след обикаляне в 3 болници.

Случаят предизвика широк обществен отзвук и стигна до премиера Бойко Борисов. Директорите и на трите болници, в които родителите на детето са търсили помощ – Педиатрията, болница „Лозенец” и „Пирогов”, са отстранени от постовете си до приключване на разследването. Отстранена е и лекарката, прегледала детето в Педиатрията.

Проверката показва, че 3-годишният Александър е починал от двустранна хеморагична пневмония.

„Имало е предложение детето да се хоспитализира в други болници в съседство, защото състоянието му не е било оценено като тежко. Самата майка е настоявала да бъде прието тук. Детето е прието, направени са му изследвания”, заяви д-р Димитър Калайков, зам.-директор на педиатричната болница, пред Нова телевизия.

Той потвърди, че има случаи на върнати деца, но това се случвало обикновено през зимния период, когато има повече заболели.

„Нашата болница има само 87 легла, запълват се много бързо. Не е много често, но се случва да ги препращаме към други лечебни заведения”, заяви д-р Калайков.

Проф. Радка Тинчева категорично отрече деца да са преглеждани или настанявани за лечение във фоайето и коридорите на болницата.

„Не съм виждала да се преглежда дете в коридора, нито да се настанява в коридора”, заяви проф. Тинчева.

„Много опасен е този феномен, в който в един ден се обезглавяват 3 болници. Много опасен е фактът да се вменява вина на човек, която не е доказана”, заяви д-р Даниел Илиев.

Следвайте ни в социалните медии