Признаци, че имате липса на вода в тялото

Както е известно, повече от 50% от човешкото тяло се състои от вода. Освен това, ние се нуждаем от вода не само за нормалното функциониране на мозъка, но и за функционирането на всички системи на тялото – от храносмилателната към дихателната.

И това е причината диетолозите да препоръчват на хората да консумират достатъчно течности и в частност вода.

Ситуацията може да стане критична, ако човек не консумира вода в горещ ден или по време на интензивно физическо натоварване. В други случаи, за щастие, можете да се справите без медицинска помощ, zdrave.to.

Признаци за дехидратация

Експертите отбелязват, че дори умерената дехидратация може да предизвика забележими симптоми. За най-често срещаните от тях ще ви разкажем сега:

Суха кожа

Ако по принцип имате суха кожа, това разбира се не е признак за дехидратиран органиъм. Но ако сухата кожа е нетипично явление за вас, то определено трябва да му обърнете внимание.

Урина

Един от най-ефективните начини за контролиране на хидратацията на организма е да се наблюдава уринирането. Ако уринирате по няколко пъти на ден в нормални количества, то тогава няма нужда от притеснение.

Миризма от устата

Недостатъчно количество вода в диетата може да причини лош дъх.

Глад

Жаждата може да се почувства като глад.

Запек

Водата е в списъка с храни, които имат слабително действие. Факт е, че липсата на вода води до сухота и плътност на фекалните маси, което затруднява естественото им отстраняване от тялото и често е съпроводено с подуване и друг дискомфорт.

Умора и главоболие

Проучванията показват, че липсата на вода може да причини умора в дни, когато не сте правили нищо или сте си починали достатъчно.

Добрата новина е, че в повечето случаи можете да се справите с дехидратацията чрез редовна консумация на вода. Но ако забележите един от симптомите на тежка дехидратация, включително стомашни спазми или болка в главата, консултирайте се с лекар възможно най-скоро, за да отстраните всички рискове.

Следвайте ни в социалните медии