Преработените храни повишават риска от депресия!

Децата често чуват една и съща препоръка – “Яж зеленчуци, за да пораснеш голям и силен”. Но здравословното хранене може да ни направи също по-щастливи, сочат резултатите от австралийско изследване, цитирани от ЮПИ.

То обхванало 76 студенти на възраст между 17 и 35 години, които не се хранят здравословно и имат умерени до силни симптоми на депресия.

Участниците, които преминали от нездравословно към здравословно хранене, няколко седмици по-късно уверили, че са по-малко тревожни и в по-добро настроение. “Съществуват доказателства, че хранителният режим, включващ голямо количество преработени храни, увеличава риска от депресия”, заяви ръководителката на изследването Хедър Франсис от университета Маккуори в Сидни.

В началото на изследването всички участници заявили, че консумират преработени храни, продукти, съдържащи захар и наситени мазнини. Участниците уверили също, че предишната седмица били унили, по-малко способни да изпитат удоволствие и по-немотивирани.

Половината от тях били подтикнати да добавят плодове, зеленчуци, риба и зехтин към хранителния си режим и да намалят консумацията на преработени храни. Останалите не получили никакви инструкции и продължили да се придържат към редовния си хранителен режим. Три седмици по-късно онези, които се хранели здравословно, констатирали, че са в много по-добро настроение, не са депресирани и са по-малко тревожни в сравнение с участниците, които не са променили храненето си.

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS One.

Следвайте ни в социалните медии