Предучилищната става задължителна и за децата на 4 години

От идната учебна година предучилищното образование ще стане задължително и за 4-годишните деца, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет. Той добави, че това е записано в разпоредбата за Държавния бюджет, която задължава министерството да изготви проектозакон за промени в Закона за предучилищното и училищното образование.

Министърът на образованието припомни, че въвеждането на задължителната подготовка за децата на 5-годишна възраст е бил направен компромис от две години за общините, които нямат такава възможност.

“В момента сме сформирали работна група, но общият принцип ще бъде от учебната 2020/2021 година, вероятно с изключения”, каза Красимир Вълчев.

От началото на учебната година допълнително 6500 деца са записани в образователната система, посочи Вълчев. Това е доста по-малко от предходните две години. Тогава общо 42 500 деца са били записани в системата. Вълчев уточни, че за трите години около 49 000 деца и ученици са записани в образователната система. Отделно от това има и вторично отпаднали, които за трите години са малко над 6 000. “Т.е. говорим за един нетен резултат от 43 000 деца, които са допълнително записани в образователната система”, заяви Красимир Вълчев.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева каза, че е от страна на воденото от нея ведомство е било отчетено добро взаимодействие с МОН. По думите й от страна на МТСП един от най-големите проблеми е кампанията, която е от няколко месеца и има цел да “демонизира” работещите в държавната администрация. “Държавата няма нужда от деца без семейства. Държавата няма нужда от деца, които са неграмотни. Държавата няма нужда от деца, които живеят в насилие. Деца, които не говорят български език и деца, които не могат да се реализират”, заяви Сачева. Тя изтъкна, че усилията на държавата не са да се отнемат децата. Те са насочени към точно обратното – за подпомагане на семействата на тези деца и защита на правата на онези деца, които не могат да получат адекватна защита от семействата, в които живеят.

Вицепремиерът Томислав Дончев добави, че в рамките на днешната среща е било отчетено, че е необходима вторична мобилизация в рамките на вече създадената. Според него са необходими повече усилия на терен. Затова е взето решение да се правят и зимни обходи, въпреки че не е началото на учебната година. Според него допълнително трябва да се разшири спектърът от действия, които се предприемат. Той е на мнение, че основен фокус трябва да бъде превенцията. Въпреки всичко Дончев смята, че механизмът за предотвратяване на отпадането на деца и ученици в задължителна училищна възраст работи успешно.

Следвайте ни в социалните медии