Преговаряме с Hyundai за завод в България

България ще започне преговори с южнокорейският производител на автомобили Hyundai, ако заводът на Volkswagen не се построи на наша територия. Преди дни стана ясно, че по всяка вероятност заводът на германския концерн ще бъде построен в Измир, Турция. Южната ни съседка е приела всички изисквания на производителя като е направила дори някои необичайни отстъпки, с което зае първото място в класацията.

Едната от тях е необичайната за Турция държавна гаранция за инвестицията, а другата – отмяна на данък потребление, който зависи от мощността на автомобила и при лимузините “Пасат” би бил 41% от цената. Въпреки това министърът на икономиката на България Емил Караниколов обяви, че все още не сме отпаднали от битката за завод на VW у нас. Но караме по ред на номерата

За да се оправдаят усилията на страната ни в тази посока и създадените възможности за подобен пазар, Караниколов посочи, че ще започнем преговори с Hyundai, ако сделката с VW не се осъществи. “И там сме в начални преговори, но все пак трябва да изчакаме процедурата с инвеститора, с когото сме я започнали. Така ще е коректно, а не, докато все още сме в състезанието, да започваме разговори с някой друг.

През 2017 г. изпратихме писмо до Hyundai, а след това Volkswagen, но първо ни отговори германската компания и започнахме разговори с нея”, казва министърът. В момента в страната има около 250 компании, които са в автомобилния сектор, където работят около 65 000 души. Целта на управляващите е те да се удвоят и да има около 120 000 заети в сектора.

Следвайте ни в социалните медии