Правителството призовава хората да не се поставят самоцелно под карантина

Въпросът с болничния по време на карантина е решен в Кодекса за социално осигуряване. По време на карантина хората могат да взимат болничен. Въпросът е това да не става самоцелно и да не притискат личните си лекари да правят неща, от които няма нужда. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

По отношение на оплакването на личните лекари, че здравното министерство не им е дало инструкции как да действат в такава ситуация, Сачева коментира, че днес продължава дебатът с представители от НОИ, НЗОК и социалните партньори по темата в здравното ведомство. Очаква се днес да излязат с решение.

Председателят на социалната комисия в Народното събрание д-р Хасан Адемов коментира, че за 2020 г. в бюджета на НОИ има 1.2 млрд. лв. за фонд бременност и майчинство, 480 млн. лв. са за временна нетрудоспособност, където влиза и карантината.

“Ако всички, които се върнат от региони със зараза, рисковите за НОИ са налице. Законодателството е ясно – когато има карантина, се полага болничен“, допълни той, предаде БТВ.

Риск за НОИ видя е министър-председателят Бойко Борисов:

“Сега действащият закон е първите три дни се поемат от работодателя, останалите 11 от НОИ. Държавата не може да поеме 200 000 под карантина”, заяви премиерът.

Следвайте ни в социалните медии