Почина световноизвестният фотограф Тери О’Нийл (Снимки!)

Британският фотограф Тери О’Нийл е починал на 81-годишна възраст в събота вечер след продължително боледуване от рак на простатата, съобщава Би Би Си.

Той е един от най-известните фотографи на 20 век. Снимал е „Бийтълс“ и „Ролинг стоунс“, когато те все още са млади групи, правил е фотографии на Дейвид Боуи, Елтън Джон, Ерик Клептън и Чък Бери. Неговите снимки се превръщат в обложки на исторически рок албуми, във филмови плакати и в корици на международни списания.

Пред обектива му заставят много от иконите на миналия век – Уинстън Чърчил, Нелсън Мандела, Франк Синатра, Елвис Пресли, Одри Хепбърн, Бриджид Бардо. О’Нийл е автор и на два портрета на британската кралица Елизабет II.

https://www.instagram.com/p/BypeXueA8dE/?utm_source=ig_embed

О’Нийл се ражда в Лондон през 1938 г. Мечтата му е да стане джаз барабанист и затова напуска училище. В крайна сметка обаче той започва да работи като фотограф на лондонското летище.

Именно там той снима тогавашния министър на вътрешните работи Раб Бътлър, облечен безупречно и заспал на една пейка.

Тази снимка помага на О’Нийл да си намери работа като вестникарски фотограф, където му дават задание – да заснеме портрет на една нова група – „Бийтълс“.

След като получава своя „Орден на Британската империя“ в Бъкингамския дворец, О’Нийл казва, че наградата „надминава всичко, което се е случвало през живота ми“.

Фотографът снима два пъти кралицата. През 2001 г. той разказва как е успял да накара Елизабет II да се усмихне по време на втората фотосесия през 1992 г. – като разказва шега за конни състезания.

https://www.facebook.com/terryoneillofficial/photos/a.439539059431292/1369200456465143/?type=3

Сър Елтън Джон, когото О’Нийл снима многократно, е сред онези, които отдават почит на фотографа в Twitter, казвайки: „Той беше блестящ, забавен и обичах много неговата компания”.

https://www.instagram.com/p/BSD3BxLDys2/?utm_source=ig_embed

Следвайте ни в социалните медии