Ползи от хапването на диня

Какво прави динята полезна за зравето и кои итересни факти можем да научим за нея

Особено в летните жеги, изстудените резени диня са едно от най-съблазнителните неща, които бихме могли да си похапнем. Освен че неустоимият вкус на динята е приятната доза свежест, от която се нуждаем, тя се оказва и изключително полезна за нашето здраве.

Както може би знаем, динята е богата на витамини A и С, големи дози калий, калций, желязо, бета каротин и фибри и има едва половината от захарното съдържание на една ябълка. В 100 грама диня се съдържат скромните 80 калории и отсъстват всякакви мазнини и холестерол, което я превръща в любима част от нашия летен режим.

Междувременно, се счита че дините крият и редица други ползи за нашето здраве.

Ето и някои от тях:

Динята предпазва от здравословни проблеми и помага при наличието на такива

Съдържанието на различни полезни вещества в динята се предполага, че я прави перфектен помощник в борбата със заболявания на жлъчката и черния дроб, проблеми с бъбреците, подагра, артрити и запек и предотвратяването на тумори на дебелото черво и ректума и на тежки заболявания като рак.

Освен това, заради високо ѝ съдържание на калий, тя помага и за регулиране на сърдечните функции и нормализира кръвното налягане. Динята съдържа и витамин С и бета-каротен, които действат като антиоксиданти.

Динята пречиства организма и спомага отслабването.

Неслучайно динята присъства в много от хранителните режими и диетите. Освен, че е вкусна, тя ни помага да прочистим организма си от токсични продукти и да решим проблемите си с отделителната система. Поради факта, че е нискокалорична, похапването на диня е и перфектен начин да се отървем от излишните килограми.

Динята хидратира

Недостатъчният прием на течности може да доведе до главоболие, понижена концентрация, чувство на умора, лошо настроение и други. За наше щастие, обаче, има вкусно решение на този проблем. Благодарение на голямото й съдържание на вода, именно динята е изключителен съюзник в битката с дехидратацията през горещия сезон.

Динята може да облекчи мускулните болки

„Испански учени установиха, че консумацията на сок от диня може да действа успокояващо на мускулите след интензивна тренировка. Според тяхното проучване спортистите, които пиели чаша сок от диня час преди тренировка, имали по-малко мускулни болки и умерен пулс на следващия ден.

Това може да се дължи на съдържащата се в динята аминокиселина, наречена L-цитрулин, която организмът преработва в L-аргинин – аминокиселина, която помага за отпускане на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението.“

Динята съдържа голямо количество ликопен

Освен всичко, този прекрасен летен плод е и много богат да ликопен – антиоксидант, който се открива в червените плодове и зеленчуци и влияе отлично на здравето ни и имунната ни система.

Ето и няколко интересни факта за любимия ни плод, на които се натъкнахме:

Произхождаща от Африка, динята е ценен и преносим източник на вода за пустинята или в ситуации, когато природните водоеми са били заразени.

Дините са отглеждани в Египет и Индия още през 2500 г. пр. Хр., за което сочат древните йероглифи.

Повече от петстотин сорта диня, отглеждани в целия свят предоставят богато разнообразие от размери, форми и цветове.

В Италия, популярен десерт е пудингът от диня, обикновено направен от диня, бадеми, шоколад и канела. Междувременно, в южните щати на Америка се прави туршия от диня, а руснаците от своя страна правят бира от динен сок.

Дори семките на динята са богати на белтъчини и мазнини и от тях се прави растително масло.

Водата представлява около 92% от масата на динята.

Динята е и плод, и зеленчук. Тя е сладка като повечето плодове, но е от семейство тиквови – в него се класифицират зеленчукови култури като краставица, пъпеш, тиква, тиквичка. И тъй като динята е и зеленчук, кората ѝ също е ядлива.

източник: code fashion

Следвайте ни в социалните медии