Пожарите в Австралия се завърнаха!

Жители на австралийската столица Канбера бяха евакуирани след избухване на пожар в близост до летището. След няколко дни относително затишие, броят на избухналите и извън контрол пожари скочи отново в югоизточната част.

Пътища бяха затворени и наредиха на хората да напуснат или да стоят далеч от предградията източно от Канбера. На снимки, публикувани в социалните медии, се вижда сив дим, който се извива над предградията на града. Няма съобщения за наранявания или щети.

През последните седмици в Канбера и градовете Сидни и Мелбърн качеството на въздуха е оценено като най-лошото в света под плътни облаци дим вследствие на пожарите.

От септември стотиците горски пожари в Австралия са убили 29 души и около 1 милиард местни животни, като в същото време изгориха 2 500 домове и обща площ по-голяма от размера на Австрия.

Пожарникарите се възползваха от дъжда през изминалата седмица, за да овладеят стихията, но почивката приключи днес, когато се върнаха високите температури и ветровете.

Междувременно икономическо проучване показа, че пожарите ще накарат австралийците да затегнат коланите си, което е знак, че природното бедствие оказва натиск върху 14-ата по големина икономика в света.

Проучванията показват, че разходите за икономиката в Австралия от 1,95 трилиона австралийски долара (1,33 трилиона щатски долара) могат да достигнат 5 милиарда (3,4 милиарда щатски долара), отнемайки 0,25 пункта от брутния вътрешен продукт през тримесечието от декември до март и потенциално да подтикнат централната банка да намали ставките още през февруари.

Огромните пожари засегнаха източното крайбрежие на страната през пиковите летни месеци, когато много предприятия обикновено печелят от местни и чуждестранни туристи. Селскостопанските сектори, особено млечната промишленост, също бяха силно засегнати.

Въздухът в Сидни се очаква отново да достигне опасни нива на замърсяване в четвъртък, тъй като димът преминава над града, алармира правителството на щатската федерация.

Следвайте ни в социалните медии