Подобрява се състоянието на една от сестрите на починалото дете от Кардам

Подобрява се състоянието на една от сестричките на починалото дете от Кардам. Останалите пет деца също бяха настанени в болница. Две от тях са в болница „Света Марина” във Варна.

Едното дете, което е на 11 години, до вчера беше с опасност за живота, а по-малкото – на 7 години, се е подобрило и е изписано от реанимация.

„Детето е с подобрен сърдечен ритъм, спокойно е, утре вероятно ще я изведем от реанимация, няма вече опасност за живота й”, обясни проф. Йотова от болницата „Света Марина” за състоянието на по-голямото момиче.

Според нея отпада версията за инфекциозен характер на заболяването, защото детето се е оправило за кратък период от време.

„Отпада и версията за подлежаща ситуация, която засяга сърцето, защото също не би се оправило до такава степен, както това се случи в последната нощ”, обясни проф. Йотова. Според нея в случая има токсично засягане на сърдечния мускул.

Хранителното отравяне според лекаря е изключително малко вероятно, защото детето е останало без диария и повръщане.

“В събота вечерта срещу неделя на децата им става лошо, започват да повръщат. Те бяха при баба си и дядо си.

Започнали са да повръщат около 1,30 през нощта, това не е спряло до следващия ден – в неделя, когато аз се обадих на екип на Спешна помощ. Те дойдоха, но не бяха прегледани от доктора, който беше дошъл, той просто ги видя и каза, че ще им постави инжекция, за да спрат повръщането. Малката дъщеря на 7 години спря повръщането, тя излезе да играе, а другите две не спряха да повръщат”, разказа майката.

Според майката децата нямат достъп до почистващи препарати. Тя обясни още, че от една година е разведена и сама отглежда децата, с помощта на майка й и баща й. “Те винаги са облечени, изкъпани, нахранени, ходят редовно на училище”, категорична беше майката.

Единствeните лекарства, които имаше бяха Проспан – хапчета за смучене и капки за нос, обясни още жената.

Стефчо е на 9 години, винаги ме е питал, когато е намирал нещо, никога не е вземал нещо на своя глава, категорична беше майката.

Тя каза още, че единствено с най-голямата си дъщеря е лежала в болница, защото често боледувала и имала проблем с бъбреците и бронхит, но другите деца нямат здравословни проблеми. Тя отбеляза, че според нея няма как случаят да е свързан със самоубийство.

Йорданка Чанева, районен прокурор на Генерал Тошево, обясни че за случая на този етап изключително важни са експертизите, които се очакват и резултатите от тях. Назначени са съдебно химическа и токсикологична експертиза.

Вчера са разпитани медиците от Спешната помощ, които са посетили адреса на семейството, обясни още прокурорът. По думите й това, че се проверява склоняване към самоубийство е рутинен начин за започване на разследване. Основната версия, по която работят институциите, е отравяне. Разследването е за склоняване към самоубийство, защото такава е процедурата при неустановена причина за смъртта.

Следвайте ни в социалните медии