Повишават заплащането на нощния труд

През февруари 2018 г. решихме да стартираме кампания за промяна на Наредбата за структурата и организацията на работните заплати, касаещи минималното заплащане на нощния труд. Припомням, че от 2007 г. пише, че минималната стойност на един час нощен труд като доплащане е 25 стотинки. Това сподели пред журналисти в Министерски съвет президентът на КТ ”Подкрепа” Димитър Манолов, предаде репортер на Novini.bg

,,Тази кампания продължи и ние от ”Подкрепа” внесохме предложение в Националния съвет за тристранно сътрудничество за промяна на доплащането на нощния труд. Имаше много заседания по тази тема. Къде беше проблемът на правителството в рамките на тази промяна? Проблемът беше в това, че за тази промяна трябваше да бъдат осигурени допълнителни сериозни средства за доплащане, основно в системата на МВР. От тази година нещата там са променени, има някакви средства, които са осигурени и нивото на заплащане на нощния труд е значително по-различно. Това ни даде увереност да настояваме още веднъж за това да бъде променена и нормативната база за заплащането на нощния труд”, коментира още той.

,,Това, за което днес се разбрахме, е, че Министерският съвет спешно ще внесе в Националния съвет за тристранно сътрудничество свое предложение за промяна в Наредбата за структурата и организацията на работните заплати в частта за заплащането на нощния труд с предложението заплащането да бъде функция от размера на минималната работна заплата, за да не се налага всяка година отново да го договаряме и предоговаряме. Това е консултирано и с работодателите, така че се надявам да няма проблеми”, обясни Манолов.

,,Министерският съвет ще внесе предложение в НСТС допълнителното заплащане за нощен труд да е 0,15 процента от минималната работна заплата”, заяви от своя страна социалният министър Деница Сачева.

,,Сега се плаща 0,25 лева допълнително за един час нощен труд. През новата формула заплащането ще стане за тази година 0, 915 лева на час”, допълни тя.

Следвайте ни в социалните медии