Пловдивско семейство държа три дни под ключ болен дядо без вода и храна

Мъжете също плачат от домашно насилие.

Представителите на силния пол от Пловдив и областта, които се жалват от тормоз, постоянно расте. Обикновено става въпрос за хора над 55 години. Това сочи статистиката на неправителствената организация „Джендър алтернативи“, предава Traffic New.

Жестоко и нечовешко отношение, придружено от побой и дори лишаване от храна, са само част от примерите, отчетени по време на нейния заключителен анализ. Почти 90% от случаите са свързани с тормоз на стари хора, а терорът идва от техните роднини с цел наследство.

Сред най-потресаващите истории е драмата на държан под ключ в продължение на три дни мъж на преклонна възраст, който е и инвалид. Той бил прикован на легло и оставен без вода и храна. След повече от 72 часа е намерен в безпомощно състояние от свои роднини. Веднага е потърсена закрила за възрастния пловдивчанин и благодарение на неправителствените организации той е настанен в хоспис.

Оказва се, че причината за агресията към него бил имотът, в който дядото живеел.

„Имали сме случаи, синове и дъщери да заключват хладилниците на родителите си, както и заплахи за убийства. Ставали сме свидетели на грозни изрази като: „Айде умирай по-бързо” или „Ти още ли си жив”. Всичко това е с цел придобиване на наследства. През последните шест месеца сме консултирали шестима мъже”, разказа пред репортери адвокат Милена Кадиева, експерт по проекта.

Тя добави, че благодарение на кампаниите и информационните мероприятия, хората все по-често говорят за проблемите си вкъщи. По думите й, много от жертвите на домашно насилие подават жалби и се обръщат към тях, едва когато са животът им е заплашен.

Един от примерите, които от организацията разказа и съобщихме, е за млада жена от пловдивско, която е била наръгана от мъжа си. Той близо 5 години я е тормозел, биел и дори насилвал сексуално.

„По време на програмата направихме анализ на делата в Районен съд, свързани с домашното насилие, за три години назад. Средно на година е имало 250 дела от този тип. След справка от 30 производни заседания става ясно, че средната възраст на малтретираните жени е 45 години. Най-младата е на 23, а най-възрастната на 80. При мъжете средната възраст е 55 години. За три години са образувани 297 преписки и само между 100 и 150 стигат до съда”, каза още адвокат Кадиева, като апелира, всеки станал по един или друг начин жертва на насилие да се обръща към МВР и прокуратурата.

През последните 6 месеца фондацията са организирали три семинара и форуми, с цел повишаване на компетенцията на различни представители на институциите.

Идеята на организацията е да се организират семинари във всичките структурни звена на МВР, за да се запознаят компетентните органи с всички признаци на домашно насилие.

Следвайте ни в социалните медии