Плевенчанин измисли уникален метод за бързо смятане

Плевенчанинът Илия Петров е познат в научния свят със създадения от него уникален български метод за бързо смятане, наречен “жив компютър“. Той получава признание на различни форуми по света.

От години изнася лекции – вече над 5 хиляди, като привлича млади хора към математиката. Своя уникален метод Илия Петров разкрива в няколко книги, чийто тираж бързо се изчерпва и те се радват на огромен интерес.

Твърди, че всеки може да овладее метода, като усвои алгоритъма му. За улеснение Петров е създал и нагледни цветни схеми под формата на постери. “Умножението и делението са като игра, независимо колко са големи числата”, аргументира се математикът, цитиран от БНР. По думите му, това учи учениците на цифрови умения, което прави обучението по-привлекателно в ерата на цифровото образование.

„Пет хиляди години досега никой в света не е открил методика за бързо смятане със записване на произведенията на двуцифрени, трицифрени, четирицифрени, петцифрени числа направо в един ред за секунди“, казва той и добавя: „По-бързо от електронния калкулатор.“

Илия Петров нарича метода си “прекрасна игра”. Убедил се е, че учи децата да мислят и развива хармонично и двете полукълба на мозъка. „Развива фотографската памет, въображение, логика, бързина и концентрация.“

„Българският метод за бързо смятане превъзхожда уникалното китайско и японско умножение с черти, точки и решетки. Светът трябва да научи, че ние, българите, можем да сме умна нация. Ние пишем произведенията до петцифрени числа в един ред“, мотивира се Петров.

„Трябва иновациите в образованието да се вмъкнат в обучението“, категоричен е математикът, който се надява Мария Габриел да го подкрепи.

Следвайте ни в социалните медии