Плащат по 100 лева на ден за събиране на билки у нас

По около 100 лева на ден могат да си изкарат опитните берачи от събиране на билки у нас. Това заяви Добрин Тонев от Българската асоциация на билкарите и гъбарите. Въпреки това хората, които събират билки всяка година намаляват, категоричен бе Иван Цицелков от същата организация, пише “Труд”.

Трима събирачи, които познават терена и са се сдружили в екип, могат само за ден да съберат по 800-1000 килограма пелин, даде за пример Тонев.

И допълни, че при изкупна цена от средно 30 стотинки за килограм си изкарват между 80 и 100 лева на човек. Също добра сума могат да вземат берачите на липа, която се изкупува по 4-5 лева за кило. Тя е сред билките, с които сме най-известни по света. Това се дължи на ароматните й качества.

Заради забраните да се берат липовите дървета в градовете обаче износът намалява. Според Тонев ограничението е излишно, тъй като при брането на липата малките и тънки клони се чупят, но така или иначе те израстват през следваща година. При събиране на липа сформираните опитни бригади събират по 20-30 килограма на човек, допълни Тонев.

Реколтата е с няколкостотин тона по-слаба в сравнение с предходни години, обясни той.

Въпреки добрата печалба берачите намаляват всяка година, категорични са експертите. Затова се задълбочават и проблемите с качеството на събраните билки, въпреки, че има тенденция на покачване на цените, обясни Цицелков.

Дъждовете от април до юли са довели до добра реколта, но са попречили и на събирането и на сушенето на билките. Очаква се голям спад на реколтата, обясни Цицелков. Достатъчни количества са събрани от бял равнец, цвят глог и жълт кантарион, но повечето билки са с по-слаб добив спрямо миналата година, допълни експертът.

Основният ни износ на билки е за страните от Европейския съюз, предимно за Германия, Франция, Испания и Италия, обясни Добрин Тонев. Страната ни транспортира близо 200 лековити растения в над 50 страни, допълва Цицелков.

Цената на култивираните зависи от лабораторни анализи

Цената, при която се изкупуват и изнасят култивираните билки, силно зависи от лабораторните анализи, които са задължителни за ЕС.

Това обясни Иван Цицелков от Българската асоциация на билкарите и гъбарите. В лековитите растения задължително се проверява наличието и нивата на пестициди, пиролизидинови и тропинови алкалоиди, полициклични ароматни въглеводороди, глифозати и много други, обясни той.

Въпреки това през последните години е тенденция да расте делът в износа ни на култивираните билки за сметка на диворастящите.

Цицелков е категоричен, че не може да се твърди, че билките, които не са преработени, се изнасят евтино от България. Той подчерта, че цените зависят от пазара и неслучайно в този бизнес конкуренти са ни страни като Германия и Франция.

Следвайте ни в социалните медии