Плащаме 380 бона за сладолед за затворниците

Държавата стимулира за добро поведение затворниците в българските затвори като ги награжава със сладолед на клечка. Това се вижда от обявление за обществена поръчка в сайта на Агенцията за обществени поръчки, обявена от Държавното предприятие „Фонд Затворно дело“.

Според Закона за обществените поръчки за всяка стока или услуга на стойност на или над 100 хил. лева трябва да бъде обявена публична обществена поръчка. Според обявата за поръчката на сладолед на клечка, сандвич, сладолед във фунийка или такъв в чашка, целта й е да „Подобри условията за изпълнение на наказанията на лишените от свобода“.

Стойността на поръчката е в размер на 380 000 лева, като за сравнение през 2017 г. стойността на идентична поръчка за доставка на сладолед е била в размер на 247 030 лв, пише Дарик.

Така през жегите затворниците ще се разхладят със 112 хил. сладоледа на клечка, със 167 хил. сладости във фунийка, над 36 хиляди броя сандвичи-сладолед, 17 хиляди сладоледа в чашки, и над 101 хиляди сладоледа в кутии от различни грамажи, като леденото удоволствие е разпределено в лавките на местата за лишаване от свобода. Сладоледите ще бъдат доставяни при поръчка в разстояние на две години.

Според регламента на обявата доставките на ледената сладост за затворниците ще трябва да се случва един път седмично. А ако пък лишените от свобода твърде много харесат доставката на сладоледи на клечка, управата на затвора си запазва правото да им поръча и други видове, но с отстъпка от пазарната им цена. Единственото условие към фирмата-доставчик е да разполага със собствен или нает хладилен товарен автомобил. Както и на предишната обществена поръчка, водещ критерий за избор на доставчик, е ниската цена.

Оказва се, че близането на клечката от сладоледа е по-желана от затворниците. Така данъкоплатецът плаща за леденото удоволствие в затвора 0.77 лв. от джоба си. За сравнение, блаженството във фунийка в затвора струва едва 0.68 лв.

Тази година за първи път в поръчката е добавен и сладолед тип сандвич, който много се харесал на затворниците, и си поръчали специална доставка по килиите.

Следвайте ни в социалните медии