Пицата на бъдещето – с брашно от щурци и зехтин от водорасли

Организаторите на научен фестивал поръчаха на есперт да направи пица “Маргарита”, каквато ще ядат хората през 2039 г. Това бе демонстрация как науката ще определи бъдещето на храната, пише в. “Дейли мейл”.

Предложената от приложния футурист Том Чийзрайт пица е с брашно от щурци, доматите са отгледани без почва, а “сиренето” е от ядки – бадеми или кокос. “Зехтинът” е от водорасли. Резултатът прилича на обикновена пица, но за да стигне до масата, е необходима авангардна химия на храните.

На вкус обаче пицата на бъдещето е съвсем приемлива. Тестото е като хляб с квас. Доматите са дори по-сладки и ароматни. Сиренето обаче е гумено. Някои не харесват и миризмата и останалия после вкус.

Заради увеличаващото се население в света и променящия се климат, откриването на нови начини за производство на храна е ключово за устойчивото изхранване.

Майстор-готвачите на бъдещето ще трябва да използват продукти, отглеждани хидропонно – без истинска пръст, в осветени с LED ферми. Основното качество на храната ще е устойчивото производство, прогнозират експерти.

“Пицата на бъдещето за фестивала “Големия взрив” е направена с налични технологии, но се задават големи промени – каза Том Чийзрайт. – Съвсем близо сме до произведеното в лаборатория месо и сирене, както и до гигантските вертикални ферми, които ще доставят зеленчуци в супермаркетите”.

“Пицата на бъдещето може да е от съставки, които не са виждали нито слънце, нито поле. Възможно е тя да е отпечатана триизмерно от робот-готвач и след това опърлена внимателно по краищата с лазерен грил. Това е само идея какво може да крие бъдещето” – добави Чийзрайт.

Следвайте ни в социалните медии