Перничани търсят обезщетение от ВиК

Не можем да се къпем с две туби вода. Използваме минимум 20 л на ден за битови нужди. Това разказа в ефира на БНТ Емилия Стефанова, жител на Перник. Жената е категорична, че дори в часовете, когато има вода, то тя не стига до 8 етаж.

По график вода трябва да има от 15 часа. Тази вечер тя така и не е дошла в дома на семейство Стефанови.

“Ето тук са тубите – празни. Чакат за пълнене. Не можем да се къпем ние с две туби вода. Не можем. Затова г-жа Соколова има хубав апартамент и там ще ни води да се къпем”, каза още тя.

Жители на Перник настояват за обезщетения от “ВиК” заради водния режим. Причината е, че режимът не се спазва, а водата, която тече от чешмите не е годна за пиене и се налага да купуват или пълнят туби от други места. В същото време месечните сметки не намаляват.

В дома на Добринка Костова на първия етаж няма проблем с налягането. Месечната сметка на жената показва, че харчи вода колкото в периода преди режима. Голямо количество от нея обаче е изтекло напразно, в чакане да дойде по-чиста вода.

“Всичко се трупа на нашите сметки. Водата не става за пиене. Изтича поне 50 л вода от чешмата, за да дойде топлата вода. Като я налеем, виждаме че калта се утаява, каза Костова, жител на Перник.

“Топлофикация” са изключили някакви нагреватели, за да не изгаря тази апаратура на “Топлофикация”. Плащаме повече на “Топлофикация”.

В квартал “Проучване” заради открита “ешерихия коли” се наложи подмяна на тръби в края на миналата година. Бактерия вече няма, но и тук забелязват, че водата, която тече, има цвят.

“Над 20 млн. лв са инвестирани във водния цикъл на “Стомана-индъстри”. Не ползваме по 6 млн. кубика на ден, ползваме 3% от водата на язовир “Студена”, ако не използваме нашите източници. Оборотните води на “Стомана” се пречистват и се вкарват в работния цикъл. Язовир “Пчелина” не снабдява “Стомана”. Това заяви Антон Петров е член на съвета на директорите на “Стомана-индъстри” АД.

По думите му Стомана плаща 700 000 лева за вода. Октомври месец сме пратили две писма да се спре подаването на повечето вода към предприятието. 80% от водата се губи по трасето.

Според Петров не можеш да изгориш цялата къща, защото имаш проблем. “Разговаряли сме два пъти с кмета на града. Трудно е”, каза той.

Следвайте ни в социалните медии