Патриарх Неофит: Благодатта и мирът на Възкръсналия Христос да бъдат над всички нас

Патриарх Неофит възвести Христовото Възкресение пред патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” и отправи благослов: благодатта и мирът на Възкръсналия Христос да бъдат над всички нас.

Преди това от параклиса на Синодалната палата в патриаршеския храм с литийно шествие беше донесен Благодатният огън, който за 15-а поредна година беше пренесен от Божи гроб в Йерусалим от българска църковно-държавна делегация.

Точно в полунощ Светейшият патриарх поздрави с “Христос воскресе” изпълнилия площада пред храма многоброен богомолен народ, прозвучаха евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: “Христос воскресе – Во истину воскресе!”, съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата “Св. Александър Невски”. След това патриарх Неофит оправи своето Пасхално приветствие към българския народ. “В този ден на тържеството на живота, радостта ни е пълна и от нищо немопрачена, защото днес Божието обещание и древните пророчества се сбъдват. Днес ние ликуваме отново и заедно с цялата Света църква и цялото творение пеем победната песен: Христос възкръсна от мъртвите”, каза българският патриарх.

На празничното богослужение за Възкресение Христово присъстваха президентът Румен Радев, Симен Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, директорът на Дирекцията за вероизповеданията Емил Велинов, както и много вярващи, изпълнили патриаршеската катедрала и извън нея.

Следвайте ни в социалните медии