От 40 години не се е случвало нещо подобно в Черно море

Няма нищо необичайно в дъждовете и градушките това лято, типични са за страната. Очаква ни горещ юли, а някои места ще ударят рекорди. За последните 40 години температурата на морската вода не е била толкова високо както сега. Това казва климатологът проф. Георги Рачев. Професорът е преподавател в Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология” на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

В интервю за в. “Монитор” той също така добави, че въпреки плашещата природа на градушките и летните бури, те са нещо съвсем нормално за този период от годината и територията, на която се намираме. “Това, което виждаме навън обаче не е нещо уникално. Няма никаква драма. Времето е обичайно за тези месеци и това е многогодишният климат на страната ни. Нека ви припомня, че миналата година наблюдавахме същата ситуация.”, категорично каза Рачев.

“Лятото е съвсем в климатичните норми. Яворов преди повече от 100 години е написал „Градушка“, а изведнъж виждаме анонси, че посевите във Велико Търновско са унищожени. Петнист е характерът на валежите, това е типично. Случва се всяка година, с различен интензитет. У нас винаги е имало градушки. Няма нищо необичайно в това. Също така имайте предвид, че България е поликултурна страна. Отглеждаме разнообразно количество растения. И ако времето е подходящо за пшеницата, топло и сухо за прибиране на реколтата, то е пагубно за слънчогледа и царевицата. А те са в непосредствена близост. Ние не сме в САЩ или Канада, където имаш хиляда кв. километра царевица или пшеница, тук имаш най-различни култури. Така че у нас няма перфектно време. Каквото и да е то, ще е полезно за едни култури, а за други – не. Важното е да се разбере, че неблагоприятна е сушата. Няма култура, която да издържа на сухото време. Когато е влажно, има възможност за добра реколта от всичко.”, успокои той читателите на изданието.

На въпроса кога е най-подходящото време да се отиде на море, проф. Рачев отвърна, че “за море винаги е добре.” Климатологът уточни също така и следното, като добави и интересна подбробност за нещо забележително в Черно море: “Предишната седмица беше страхотно там, с много слънце. През последните 40 години температурата на морската вода не е била толкова висока. Това е рекорд. В момента водата е около 24 градуса. На места дори бяха измерени 27 градуса. Прогнозата е юли да бъде с нормални температури и по-високи от нормалното -между 0,5-1,5 градуса.”

Според експерта месец август ще бъде подобен на юли – нормални и малко по-високи температури и малко повече валежи в западната част на страната.

Следвайте ни в социалните медии