От 11 октомври – изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни в София

На 11, 12 и 13 октомври в Националния музей “Земята и хората” ще се проведе ХХIX-то Софийско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”.

Участие са заявили над 60 български и чуждестранни изложители. Това са фирми и колекционери на минерали, фосили и скъпоценни камъни, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири. Ще участва колекционер на метеорити, намерени на различни места по света.

Ще присъстват Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски” и Нов Български университет.

Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни, разнообразни изделия от тях. За колекционерите ще се предлагат минерали от български находища, редки и екзотични минерали – образци с изключителна класа от цял свят, от световно известни и наскоро открити находища в: Южна Африка, Мозамбик, Заир, Намибия, Малави, Мадагаскар, Танзания, Мароко, Индия, Пакистан, Русия, Боливия, Конго, Бразилия, Мексико, Австралия, Англия, Индонезия, Доминиканската република.

Падналите върху земната повърхност твърди тела с извънземен произход винаги са провокирали интереса и на учените, и на широката общественост. По време на изложението ще може да се видят късчета от различни видове метеорити.

Традиционно на октомврийските изложения се провеждат конкурси за определяне на: „Най-добър минерален образец”, „Най-добър минерален образец от България“ и „Най-добро художествено изделие от минерал или най-добър фасетиран камък”. На отличилите се участници в конкурсите ще бъде връчен почетен диплом в 14.00 часа на 12 октомври (събота).

За децата: „Треска за злато” На 12 и 13 (събота и неделя) между 11.00 и 17.00 часа ще се правят демонстрации за промиване на злато от речен пясък. Децата ще се изненадат като видят под лупа изключително пъстрата мозайка от разноцветни минерали, съдържащи се в речните пясъци. А ако късметът ги е споходил – ще се сдобият и със златна частица. Най-успешно представилите се участници ще получат награди от образователния телевизионен канал Da Vinci Learning.

Работното време на НМ „Земята и хората“ по време на изложението е от 10.00 до 19.00 часа. Вход в музея по време на изложението – с билети от 1 лев за деца и възрастни.

Следвайте ни в социалните медии