Отложиха въвеждането на ТОЛ системата за 2020 г.

Въвеждането на ТОЛ системата за камионите се отлага. Тя обаче трябва да заработи най-късно до 1 март 2020 г. Дотогава тежкотоварните автомобили ще плащат винетна такса. Това решиха окончателно депутатите с поправки в Закона за пътищата.

Системата за таксуване на тежкотоварни автомобили на базата на изминато разстояние трябваше да влезе в сила от 16 август. Превозвачите обаче изразиха съмнения за формирането на тарифите и управляващите решиха да отложат въвеждането на ТОЛ системата.

Така от 16 август ТОЛ системата ще тръгне само пробно, за да могат да се направят анализи и разчети за размера на тарифите и обхвата на пътищата. Реалното събиране на таксите, които ще заплащат тежкотоварните автомобили над 3,5 тона, се отлага за 1 март 2020 година, но това е крайният срок.

Отлагането на ТОЛ системата даде повод на червената опозиция да нападне управляващите и да ги обвини, че не могат да се справят с въвеждането на новото таксуване.

“Големият въпрос е защо я отлагаме? Защото има хора, които са недоволни. Къде бяхте вие през тези години да обясните на превозвачите какви ще бъдат тарифите. Вие явно не сте в състояние да изпълните своите ангажименти и отлагате за след 6 месеца. Уверявам ви, че след 6 месеца пак няма да бъдете готови”, нападна соцдепутатът Драгомир Стойнев.

Александър Ненков от ГЕРБ пък контрира, че ТОЛ системата ще генерира голям ресурс, а отлагането е необходимо, за да се направят небоходимите анализи.

“Става дума за някакви месеци, в които поради обективни причини сме решили, че е по-малко рисково. Хем да се намери необходим баланс между интересите на заинтересованите страни, хем от друга страна самата система да се тества”, аргументира се депутатът.

Следвайте ни в социалните медии