Откриха уникални “пухкави” планети (Снимка!)

Учени на Университета на Колорадо и НАСА са открили три уникални по рода си планети. Те се отличават с факта, че са с много ниска плътност и учените ги сравняват със захарен памук.

Трите планети са с най-ниската плътност, наблюдавана досега. Общо досега са наблюдавани по-малко от 15 подобни планети с ниска плътност, които учените определят като “суперпухкави”.

Но трите планети около звездата Kepler 51 се отличават дори и от тях. Те са “директно противоположни на това, което предподаваме в класните стаи”, казва Закори Берта-Томпсън, съавтор на проучването.

Планетите са открити още през 2014 г., но наскоро са били разгледани по-подробно чрез телескопа “Хъбъл”. Kepler 51 се намира на около 2400 светлинни години от Земята, като е сравнително млада звезда на около 500 млн. години.

Трите планети имат много големи и гъсти атмосфери, което озадачава учените. Чрез уредите на “Хъбъл” те успяват да погледнат към тях и да анализират самите планети.

И трите имат много ниска плътност – под 0,1 грама на кубичен сантиметър. Това е почти идентична плътност със захарния памук.

Самите атмосфери се оказват по-плътни и въпреки че учените очакват това да се дължи на водни молекули, такива липсват. Учените смятат, че гъстата атмосфера може да се дължи на на солн кристали или метан, подобно на луната Титан на Сатурн.

Самите планети изглежда отделят голямо количество газ с високо темпо – десетки милиарди тонове на секунда. Това води до смаляване на обема на планетите. А ако темпото се запази през следващите милиард години, планетите може да се превърнат в далеч по-познат клас и да наподобяват Нептун.

Учените все още имат много неотговорени въпроси за тези планети. Те се надяват, че новият космически телескоп “Джеймс Уеб” ще им помогне. Телескопът трябва да влезе в употреба през следващите няколко години.

Следвайте ни в социалните медии