Откриха трюфели в двора на търновско училище

Докато търсачи на трюфели обикалят из Еленския балкан, горите край търновските села Пушево, Балван и други селища в издирване на най-скъпите гъби, деца случайно откриха ценните растителни видове в двора на Професионалната гимназия по електроника „Александър Степанович Попов“ в старата столица.

Находището на черни трюфели се намира около паметната плоча на загиналия в Лясковец командос Емил Шарков, който е завършил средното си образование в училището, пише БорБа. Мълвата се разнесла мълниеносно в края на миналата седмица и десетки предприемчиви търновци грабнали мотики и кирки и отишли да копаят. Късметът обаче се усмихнал на двама души. Те напълнили догоре цели две чанти и успели да продадат гъбите още в същия ден. За тях местен билкар платил 300 лв.

Според дългогодишни гъбари появата на скъпите деликатеси в двора на търновското училище е напълно обяснимо след рекордните дъждове. Влагата в почвата и близостта на определени дървесни видове стимулират появата на гъбите. Симбиозата обикновено е с топола, липа, дъб, габър и други дървесни видове. А точно до паметната плоча са надвиснали няколко дъба. Запознати обясняват, че трюфелите, които растат в корените на този дървесен вид, се отличават с по-тежък и наситен аромат от обичайния.

Следвайте ни в социалните медии