Откриха огромна пещера, където са се разиграли събития от Стария Завет

Библията разказва, че бягайки от унищожените градове Содом и Гомор семейството на праведника Лот не трябвало да се оглежда в никакъв случай.

В древните предания е записано как всички изпълнили това изискване, само любопитната жена на Лот нарушила строгия завет и се обърнала назад. Тя била веднага наказана за непослушанието си и се превърнала в стълб от сол.

Сега учените смятат, че тази библейска драма може би се е разиграла именно в пещерата Малхалм в Израел.

Но освен със старозаветните събития, това място е популярно и с това, че пещерата Малхам вече се смята за най-дългата солена пещера в света. По-рано този рекорд принадлеже на една от пещерите в Техеран.

Заедно с международна група доброволци учени от Еврейския университет в Йерусалим са провели измерване на пещарата Малхам и са изяснили, че нейните вътрешни коридори се разпростират на на 5, 5 километра, както се е смятало по-рано, а на почти 11.

“Това не само е най-дългата солена пещера в света, но и единствената по рода си, която се простира на повече от 10 км”, разкрива един от учените.

За изследването и измерването на пещерата и всичките й проходи и коридори са отишли 1500 работни дни.

Тел Авив е плажен рай с много история и забавления за всички

В комплекса на пещерата Малхам има над сто подземни камери, както и 10-километров лабиринт, който излиза на Мъртво море. Смята се, че именно по него са успели да преминат Лот и неговото семейство.

Следвайте ни в социалните медии