Откраднаха скъпоценности за 1 милиард евро от музей в Дрезден (Снимки!)

Скъпоценности с предполагаема стойност един милиард евро са били откраднати през изминалата нощ от музея „Грюнес Гевьолбе” в Дрезден. Сензационният грабеж е засегнал историческата част от колекцията, където се съхраняват бижута и други ювелирни изделия, както и особено ценни произведения на изкуството, пише “Дойче веле”.

Според „Билд Цайтунг”, плячката на крадците се състои главно от накити, диаманти и други скъпоценни камъни. Помещенията на музея са охраняват изключително строго, но „Билд” пише, че в 5 часа тази сутрин крадците са успели да прекъснат електрозахранването и да проникнат в музея, без да задействат алармените системи.

Вестникът пише още, че една от контролните камери е заснела „много дребните на ръст” извършители, които се промъкнали вътре през един прозорец. Засега тези медийни информации не са потвърдени официално, а полицията не съобщава никакви подробности. Министър-председателят на провинция Саксония Михаел Кречмер, който веднага се отправи към местопрестъплението, заяви, че е потресен от това престъпление.

Музеят „Грюнес Гевьолбе” („Зелен свод”), който е нещо като съкровищница и дарохранителница, е създаден в периода 1723-1730 от саксонския курфюрст Август II Силни. Днес музеят има две различни колекции. Историческата се намира в партерните помещения на замъка, които са възстановени в оригиналния си вид.

На горния етаж е новата част от колекцията, където са изложени отделни скъпоценни предмети. Една от най-важните скъпоценности на колекцията, „Зеленият диамант”, в момента е изложена в нюйоркския музей „Метрополитън”. Този 41-каратов диамант с необичаен естествен цвят, е бил украса за шапка.

https://twitter.com/Atlantide4world/status/1198913099002261505?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1198913099002261505&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.vesti.bg%2Fsviat%2Fneveroiatno-otkradnaha-skypocennosti-za-1-miliard-evro-6102513

Следвайте ни в социалните медии