Отварят училищата у нас?

Училищата най-вероятно ще отворят за физическо присъствие до края на учебната година само за учениците и учителите в 7 и 12 клас, стана ясно по време на инспекция в Южния парк в София на премиера Бойко Борисов, столичния кмет Йорданка Фандъкова и министри в неделя сутринта, пише mediapool.bg.

Борисов очаква предложения от родителите и синдикатите как да стане отварянето на училищата. Общо децата в 7 и 12 клас в страната са малко под 100 000.

“За тези випуски е важно физически да завършат, защото на тях им предстои кандидатстване”, посочи Борисов.

От Националния оперативен щаб по-рано обясниха, че в чужбина се избира между два подхода – да се отворят училищата само за големите ученици (защото те по-съзнателно могат да прилагат хигиенните мерки) или само за малките ученици и детските градини, като целта във втория вариант е родителите да тръгнат на работа. Препоръката обаче е да се работи в двусменен режим, за да се осигури по-голямо физическо пространство между децата.

Матурите вероятно ще бъдат отложени с още една седмица, става ясно от обясненията на министъра на образованието Красимир Вълчев. Досега се говореше, че датите за матурите ще са 29 май и 1 юни.

В крайна сметка изпитите ще са през юни – едните в началото, а другите – в края, посочи Вълчев. Премиерът му даде срок до 10 май да представи пред обществото окончателния график за изпитите и приключването на учебната година.

Все още не е ясно дали ще отворят детските градини. В последните седмици общината в София проучваше броя на децата на родителите на първа линия – здравни работници, полицаи и др., както и на самотни родители. Има вероятност градините първоначално да отворят за децата на тези групи родители.

“Няма да има намаляване на бюджетните средства за образование, включително за националните програми в образованието”, обяви още министър Вълчев. Затова още идната сряда Министерски съвет ще одобри 136 млн. лв. по националните програми в сектора.

Следвайте ни в социалните медии