Орехите потискат развитието на рак на дебелото черво!

Консумацията на шепа орехи дневно може да потисне развитието на рак на дебелото черво, се установява от данните на ново проучване.

Благодарение на съдържанието на омега-3 мастни киселини, заедно с други хранителни вещества, тези ядки могат да намалят възпаленията в туморните клетки при рака на дебелото черво. Те понижават и кръвоснабдяването към тумора, което значително забавя неговия растеж.

Ракът на дебелото черво е третото по честота онкологично заболяване в световен мащаб. По данни на Националния раков регистър в България то представлява 8,6% от всички злокачествени заболявания и при двата пола. През 2012 г. новорегистрираните случаи са 2772, от които 52,7% са при мъжете. Фактическата заболеваемост е 41,1 на 100 000 мъже и 35,0 на 100 000 жени.

Новото изследване се извършва от учени от Медицинското училище в Харвард, САЩ, и е първото, което анализира ефекта на ядките по отношение на микрорибонуклеиновата киселина (микроРНК). Тя се свързва с контролиране на начина, по който гените се адаптират към факторите на околната среда.

Според изследователите от резултатите става ясно, че хранителният режим с богато съдържание на орехи причинява значителни промени в експресията на профила на микроРНК при туморната тъкан на дебелото черво.

Макар да са нужни допълнителни изследвания в тази насока, учените смятат, че промяна в експресията на микроРНК има отношение към потискането на рака на дебелото черво.

Следвайте ни в социалните медии