Опасно замърсена вода в четири селища в Плевенско

Замърсяване, нитрати, хром и манган над допустимото са установени в питейната вода в четири селища в Плевенско. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ по линия на мониторинга на питейната вода на селища с централно водоснабдяване.

В две от изследваните водни проби, взети миналата седмица от село Божурица, са открити наднормени количества нитрати и хром.

Също хром над допустимото е установено и във водата на село Загражден – в две проби. В проба от село Крета са регистрирани неприемливи цвят и мътност на водата, както и тройно количество манган над допустимото по стандарт. В две проби от село Буковлък е открито замърсяване от колиформи.

Общо от 14 изследвани проби в лабораторията на РЗИ – Плевен, от седем селища в региона, половината не са отговорили на изискванията за качество, посочват от инспекцията.

Предприети са мерки за административна принуда във връзка с констатираните нарушения във водоснабдяването. Инспекцията е съставила акт и е издала предписание за отстраняване на нередностите.

Следвайте ни в социалните медии