Обявиха жълт код в 7 области на страната

Жълти кодове за валежи от дъжд с гръмотевици са обявени в 7 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метрология и хидрология. Опасността е за областите Видин, Монтана, София, София – област, Перник, Кюстендил и Благоевград. Жълтият код е в сила главно в планинските части на областите. След обяд, вечерта и през нощта на 15 май (сряда), валежите от дъжд ще са временно интензивни и с гръмотевици. На места там, количествата от валежи ще достигнат 25-45 л/ кв.м. Ще има и усилвания на вятъра преди и по време на гръмотевичните бури.

Днес облачността над страната ще е предимно значителна. Около и след обяд в много райони ще се развива и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд, на места, главно в Западна България, временно интензивни и с гръмотевици.

Ще продължи да духа умерен, в Източна България временно силен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 18° и 23°, по-ниски по Черноморието 15-18°.
Атмосферното налягане ще продължи бавно да се понижава и ще бъде по-ниско от средното за месеца.

По Черноморието ще има разкъсана предимно значителна облачност. Ще духа умерен до временно силен вятър от изток-югоизток. Максимални температури на въздуха: 15°-18°. Температурата на морската вода е 13-15°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините облачността ще е значителна. В следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд, на места с гръмотевици. Над 2000-2200 метра валежът ще е от сняг. Ще духа умерен до силен юг-югоизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 11°, на 2000 метра – около 4°.

Следвайте ни в социалните медии