Общо 62 случая на COVID-19 у нас

62-ма са заразени с коронавирус у нас. Това обяви на брифинг ген. Венцислав Мутафчийски, предава NOVA.

От 95 проби, направени във ВМА, четири са положителни. Пациентите са под домашно лечение.

В Националната лаборатория са направени 145 проби, от тях 6 са положителни.

По думите му във ВМА има 10 души, в „Пирогов” – двама, в Александровска – двама, в Габрово – двама, в Плевен – четирима. От Белодробната болница пациентите са оставени под домашна карантина, защото не са имали никакви оплаквания, включително и децата.

„Разписали са декларации. Носят съдебна отговорност, ако нарушат престоя си вкъщи”, заяви ген. Мутафчийски.

Той обясни, че днес доказано болен от коронавирус е изпратен от Лом в Александровска, което е грубо нарушение на правилата. „Със сигурност прокуратурата се е самосезирала”, каза Мутафчийски.

Изследвани за коронавирус са премиерът и всички членове на Оперативния щаб. Проби са им взимани в четири поредни дни, съобщи вирусологът д-р Гоцева. Всички проби са отрицателни.

173 000 са случаите на коронавирус в света към днешна дата. 6660 са смъртни. Румъния има скок с 19 случая, в Гърция вече са 331, в Австрия има над 1000 случая, Белгия също над 1000. Германия вече са 6248 случая. Испания вече са 8794 случая, добави Мутафчийски.

Добавят се още страни към сегашните 5, новите са Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания, от които пристигащите граждани у нас, подлежат на 14-дневна задължителна карантина. Това съобщи д-р Ангел Кунчев.

Следвайте ни в социалните медии