Община Попово отпуска финансова помощ за новородено или осиновено дете

Една малка българска община е опитва със собствени средства да реши проблема с ниската раждаемост и застаряващото население.

В Попово започват да дават финансова помощ за млади семейства с осиновено или новородено дете. Антоанета е майка на двумесечната Мила. Нейното семейство е едно от първите, които ще получат еднократната финансова помощ от Община Попово в размер на 1000 лв. В началото на следващата година Кристина очаква своето дете. С парите, които ще получи от общината, семейният бюджет ще бъде подпомогнат за дообзавеждане на стаята на бебето.

Населението на Община Попово е 30 000 души. През последните години обаче жителите намаляват. Около 250 са новородените деца през последната година. Местната администрация разполага с бюджет в размер на 14 милиона лева, от които ще задели 250 000 за еднократната помощ на младите семейства, съобщава БТВ. Предстои и работа по разкриване на родилно отделение към болницата в Попово, което се очаква още повече да подпомогне борбата с демографския проблем в малката североизточна община.

Следвайте ни в социалните медии