Обвиниха кмет, че ходи на работа, докато е в отпуск

Жена се оплака в Общинската избирателна комисия във Враца, че кмет ходи на работа, докато е в отпуск.

Става въпрос за дългогодишния управник на село Бели извор Кирил Илиев. В момента той е кандидат за трети пореден мандат начело на населеното място. Според изискванията на закона, докато тече предизборната кампания, той е в платен годишен отпуск.

Жителка на врачанското селце обаче забелязала, че макар да не се води на работа, Кирил Илиев всеки ден е в кметството. Ягодинка Григорова подала оплакване срещу трудовия ентусиазъм на кмета. Тя помолила за незабавна намеса от страна на ОИК-Враца той да бъде предупреден да не ходи повече в кметството, защото е в нарушение на закона и да понесе всички произтичащи от това последствия.

Членовете на комисията счели сигнала за допустим, но разгледан по същество – за неоснователен. В сигнала ясно е посочено, че кметът е в задължителен отпуск и е спазил изискванията на Изборния кодекс. Като жител на село Бели извор присъствието му в кметството не представлява нарушение на правилата. ОИК-Враца са категорични, че не могат да указват, предупреждават или забраняват на гражданите да ходят където и да било.

В сигнала дори не се съдържат данни за никакви действия от страна на кандидата. Не се посочва за агитация от негова страна, извършена в кметството, нито се посочват лица, които да са агитирани там. Така от ОИК постановили, че присъствието на Илиев в сградата на кметството не е нарушение.

Следвайте ни в социалните медии