Нощният режим на телефоните се оказа вреден

Напоследък голяма популярност придобиха т.нар. тъмни или нощни режими на смартфоните. При тях интерфейсът на софтуера става черен, като се смята, че това е много по-подходящо при използване на устройствата вечер, когато светлината е по-слаба. Освен това пести батерия при смартфонтие с OLED панели.

Според учени от Университета на Манчестър обаче идеята, че тъмният режим е подходящ за вечерна употреба и помага за по-добър сън, може да е погрешна, съобщава в. Guardian. Тъмният режим намалява синята светлина от дисплея на телефона. Смята се, че тя вреди на съня, особено когато се наблюдава преди лягане и заспиване, както много хора правят докато използват телефона си в тези часове.

Проучването на учените показва, че всъщност естествената светлина през деня е по-топла, докато вечер е по-студена. Според тях синята светлина всъщност подсказва на организма, че е време за лягане, защото тя е доминираща след залез.

Когато хората ограничат синята светлина преди лягане, те изпращат объркващи послания на организма си. Така, макар и промяната да е малка, тя може да е достатъчна за влошаване на съня.

Въпреки това засега твърдението на учените няма да доведе до рязък отказ от тъмните режими. Повечето мнения продължават да смятат, че те помагат за намаляване на умората на очите. Освен това вече не само производителите на смартфони предлагат такива режими, но и много социални мрежи и онлайн услуги, които могат да се използват и през компютър.

Следвайте ни в социалните медии