Нора Караджова разкри защо внасят боклук от Италия у нас

Всички знаят, че довеждащите съоръжения и ВиК мрежите са стари. Създаването на холдинг е един от начините за по-добър контрол и съдействие за водите. Бих направила и още една стъпка напред – предприятие, което да довежда вода за напоителните системи. Доставката на вода трябва да има здраво държавно управление. Това заяви бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова в сутрешния блок на БНТ.

“Когато говорим за отпадъци трябва ясно да знаем, че има боклук, който се рециклира, такъв, който се извозва в сметища и такъв, който се изгаря. Важно е дали се говори за регламентирани отпадъци или за незаконно управление на боклука. Що се отнася до вноса и износа има ясна регламентация на ЕС“, коментира още тя за боклука от Италия.

“Преди 2 години азиатските и африканските държави затвориха вратите си за внос на отпадъци. Европа е голям генератор на отпадъци, защото държавите са по-богати. Въпросът седи – къде Европа да изхвърля отпадъците си. Италия, която е внасяла боклук в Африка и Азия, търси нови страни за отпадъците си”, допълни бившият екоминистър.

“Най-големият риск да се внася стока, а всъщност да са отпадъци, които могат да са опасни”, разкри Караджова.

“България изгаря около 3 % от отпадъците, при 30 % средно ниво в ЕС”, коментира тя.

“Има доста преекспониране на темите за мръсния въздух, водите и боклука”, завърши Нона Караджова.

Следвайте ни в социалните медии