Нов скандал с поставяне на стентове на здрави хора

В поредица от разследвания в последните два месеца в ефира на „Неделята на NOVA” бяха показани разкрития за измами в родното здравеопазване. Една от тях бе за това как кардиолог от държавната болница в Пазарджик получава 57 000 лева месечна заплата, поставяйки стентове на голям брой пациенти, включително и здрави. Така д-р Петър Лазов получава полагащия му се процент от клиничната пътека – около 2000 лева за всеки поставен стент.

След излъчване на разследването, посъпват редица сигнали за същите злоупотреби на кардиолози и от други болници в страната. Един от тези сигнали е за Пловдив и за началника на кардиологичното отделение в държавната болница доц. Иван Мануков. Той се прочу още преди 10 години със заплатата си от 30 000 лева.

Ето какво разказва пациентът Динко Бобчев:

„Бях на сауна в комбинация със студена вана. Почуствах неразположение, аритмия на сърцето. Обърнах се към доктор Мануков, когото познавам от 25 години. Той и синът му, който работи при него, ми направиха коронарография. Тогава ми казаха, че имам 85% запушване. После в епикризата прочетох, че са 75% на едната артерия и разширение на сънната”, казва потърпевшият пред камерата на NOVA. Бобчев показа и бележката, в която е посочено, че трябва да бъдат поставени два стента. Ако това не се случело до няколко дни, пациентът бил заплашен от масивен инфаркт или инсулт според лекарите.

Динко Бобчев звъни на свой приятел лекар, който го изпраща за втори преглед в софийска болница. Там пациентът носи диска с изследването и епикризата. Посреща го проф. Златарева, която категорично заявява, че сърцето му е здраво и не се нуждае от стентове. Думите ѝ потвърждава и друг неин колега – проф. Петров.

„Казаха, че това е измама и прилича на пазарджишката история. В началото не можах да повярвам, че доц. Мануков ме е излъгъл и въпреки че тези двама доктори са доайени в своята област, ги помолих за трето мнение. Те ме насочиха към техен колега – съдовия хирург проф. Гроздански. На прегледа при него също се установи, че съм абсолютно функционално здрав човек”, споделя потърпевшият пациент.

Екипът на NOVA се свързва с един от тримата лекари – проф. Иво Петров, който е и национален консултант по инвазивна кардиология. Той също потвърждава, че пациентът е здрав и няма нужда от интервенции. Лекарят посъветва всички пациенти да търсят и второ мнение.

След тези консултации Динко Бобчев вече е спокоен и не отива, за да му поставят стентовете. Но от болницата в Пловдив започват да го търсят:

„Но тогава започнаха да ми се обаждат. Имам и съобщение от млада лекарка на име Венета, която работи в същото отделение. Пита ме защо не съм дошъл. Дори доц. Мануков ми звъня, но тъй като съм много разочарован от този човек, не му вдигнах телефона. Тогава той позвъни на съпругата ми да попита защо не съм отишъл. Тя му каза, че съм се отказал, тъй като в момента се чувствам добре. След това аз реших да дам публичност на този случай и подадох жалба в прокуратурата. Но теч на информация ли се получи, не знам какво и след четири дни получих по пощата нова епикриза със същата дата, само че нов екземпляр, в който вече са променени данните и това стеснение на сърцето ми от 85-75% е станало на 50% запушване. Аневризмата си остава”, разказа Динко Бобчев. И допълва: „Потресен съм, че за едни 2 000 лева, които щяха да вземат като процент от здравната пътека, щяха да ме превърнат в инвалид за цял живот”.

Следвайте ни в социалните медии