Нов скандал в парламента!

Партийната субсидия разбуни страстите в пленарната зала. В ябълката на раздора се превърна промяната в Закона за държавния бюджет по предложение на МС, която предвижда партийните средства от хазната да станат по 1 лев за действителен глас срещу досегашните 11 лева.

Три часа вече текат дебатите по въпросния първи параграф, а споровете са разгорещени. Точката в дневния ред бе включена извънредно, на което се противопоставиха от левицата. Най-остра съпротива оказаха от БСП, които обвиниха управляващите от ГЕРБ, че целят да извадят партиите на тезгяха. ГЕРБ пък обвиниха социалистите, че са във фалит и затова бранят партийните пари. Отляво отвърнаха, че управляващите са в сговор с останалите, само и само да оставят БСП без финанси на прага на местните избори.

“Сега тук, като истински матросовци браните субсидията си от 11 лв. и това става ясно на всички. Вашата партия не може да се справи, защото неразумно и нелогично сте си изхарчили субсидията”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в отговор на Корнелия Нинова.

Преди това соцлидерката обвини останалите парламентарни групи, че са й отказали консултации, на които да обсъдят разумния размер на субсидията. Нинова заключи, че за първи път се гласува закон, срещу който реално всички партии са против. “Защо ще мине? Никой не го иска и ще мине. Защото народът го иска? Защото умишлено искате да пуснете бизнеса в партиите”, заяви Нинова, но пак отправи покана за дискусии с участието на всички.

От ДПС напомниха и на ГЕРБ, и на БСП, че неведнъж са ги спасявали от популистки действия. “Днес заявяваме, че ДПС не е длъжна единствена да понася негативите от всяко негативно предложение и на БСП, и на ГЕРБ”, каза лидерът на движението Мустафа Карадайъ. “От БСП призоваха да покажем каква е нашата позиция и ние с гласуване ще подкрепим тази наша заявка в момента”, декларира той. Лидерът на ДПС напомни, че движението държи на сегашните 11 лв. на глас, не подкрепя предложението на ГЕРБ за 1 лев и предлага, ако ще е така, то направо да е 0 лева, за да има прозрачно финансиране чрез дарения.

От ВМРО също имат предложение – те настояват за държавна субсидия за партиите в размер на 1,5 млн. лв. като защита от феодализиране на общините. Именно местните избори посочи като най-рискови депутатът от ПГ на ОП Юлиан Ангелов, ако субсидията бъде намалена на 1 лев.

От “Атака” застанаха зад ГЕРБ с аргумента – резултата от референдума преди две години. “Два милиона и половина български граждани са гласували така и ние не можем да ги пренебрегнем”, напомни лидерът на партията Волен Сидеров.

До почивката, дадена от председателя на НС Цвета Караянчева, след три часа дебати ситуацията изглежда така – “Атака” и Воля с ГЕРБ за сваляне на партийните финанси на 1 лев за действителен глас, а срещу “едното левче” се очертава да бъдат БСП, ДПС, ВМРО и НФСБ. По време на трийсетминутната пауза на извънредно заседание се събра парламентарната група на ГЕРБ.

Следвайте ни в социалните медии