Нов инцидент със самолета на канцлера на Германия Ангела Меркел

Нов инцидент със самолета на Ангела Меркел. Канцлерът на Германия се видя принудена да смени превоза, след като държавния самолет, който използва, беше ударен от наземна машина на летище в Дортмунд, пише Дойче веле.

Машината Бомбардие Глобал 5000, с която Меркел пристигна в западния германски град, била ударена докато стояла неподвижна на летището.

Луксозният бизнес джет, който превозва 13 пътници, не можел да излети без проверка, което накарало федералните служби да изпратят друг самолет, за да върнат Меркел в Берлин.

Това е поредният инцидент със застаряващата флота от 14 самолета, която Германия използва за пътуванията на канцлера, президента и федералните министри.

През декември Ангела Меркел закъсня за срещата на Г-20 в Аржентина, след като самолетът ѝ дефектира над Холандия и трябваше да кацне аварийно в Кьолн.

Месец по-късно президентът Франк-Валтер Щайнмайер закъсня с 3 часа за пътуване до Етиопия, след като самолетът му имаше проблем и не можа да излети навреме от Берлин.

Също през януари, министърът на икономическото сътрудничество и развитието Герд Мюлер изобщо не отиде на посещение в Намибия, след проблем с клапан на самолета му. По-късно Мюлер пътува до Малави с граждански полет.

През февруари външният министър Хайко Мас се оказа блокиран в Мали, след като държавният Еърбъс А319 даде дефект и не излетя.

Тази поредица беше последвана от страховит инцидент със самолета, на който в следващия ден трябваше да се вози президента Щайнмайер. Машината едва не се разби край Щутгарт по време на изпитания след ремонт.

Следвайте ни в социалните медии