Нов взрив в Шри Ланка

Нов взрив в Шри Ланка тази сутрин засили страха от повторен атентат след кървавия терор в неделя.

Доката в страната витае все още високо ниво на тревога, до кино “Савой” бе открит скутер с експлозиви, пише The Sun.

Министър-председателят на Шри Ланка Ранил Викремесингхе предупреди, че някои от заподозрените в тероризъм, въоръжени с експлозиви, все още са на свобода. Има опасения, че до девет души, пряко свързани с ужасяващите бомбени атентати през уикенда, са на свобода, според източници, участващи в разследването.

Заместник-министърът на отбраната на Шри Ланка Руван Уйеуордейн заяви, че властите очакват да се извършат нови арести във връзка с атаките. Той потвърди, че днешният взрив е контролирана експлозия, извършена от полицията.

Според Newsfirst експлозията е била с цел отварянето на седалката на подозрителния мотор.

Също така полицията заяви, че е необходимо да се следят няколко превозни средства, опаковани с експлозиви след терористичните атаки.

Най-малко 359 души бяха убити и повече от 500 души бяха ранени в серия от координирани атентати в хотели и църкви в цялата страна.

Днес властите разкриха, че един от атентаторите самоубийци е учил във Великобритания, преди да се върне в Шри Ланка, за да извърши терора.

Правителството на Шри Ланка заяви, че местната терористична група „Национален джихад“ е отговорна за ужасяващите атаки.

Политиците признаха огромния провал на разузнаването и изказаха искрено съжаление за жертвите, след като военното разузнаване на страната получи ключови сведения за планираните атаки.

Тази информация не е достигнала до правителството на Шри Ланка.

Премиерът Викремесингхе заяви: „Трябва да разгледаме и защо не са взети адекватни предпазни мерки“.

Следвайте ни в социалните медии