Новият екоминистър: Ще направя всичко възможно за Перник

Новият министър на околната среда и водите Емил Димитров коментира водната криза в Перник пред БНТ. „Ще търся по-голяма подкрепа. Има много предизвикателства, много задачи.

Нямах и един час откакто съм застъпил и премиерът ми възложи нови задачи – да се включа към екипа, който е за министър Нанков, за г-н Караниколов, кризата в Перник да се търси решение, да вляза в детайли и да окажа съдействие по линия на нашето министерство”, каза той.

Димитров заяви, че ще направи всичко възможно за Перник. Димитров е подготвил доклад за това какви пари могат да се отпуснат на града по определени програми.

„Може да се направи много за града, но трябва и от тях определена инициатива, не да чакат на готово”, съобщи новият екоминистър.

Той обясни, че язовирът, който захранва Перник с питейна вода, го има от 50 години и той е предназначен за гражданите. В последствие е направен друг язовир, от който да се захранва промишлеността. В началото на 2000 г. е преминато към употребата на питейна вода от яз. „Студена”.

„Този язовир винаги е стигал. Сега обаче не са разчели правилно нивата и водата изведнъж не стигна”, уточни Димитров.

Той беше категоричен, че не иска да противопоставя работниците от „Стомана” и жителите на Перник. Димитров обясни, че водата, получена в завода, е платена и тези пари са били използвани за града.

По-рано днес в прокураурата на разпит беше и Атанаска Николова – заместник-министър в МОСВ.

„Месечните графици за разпределяне на водните ресурси в страната се утвърждават от екоминистъра”, каза тя пред Би Ти Ви (bTV) след двучасовия разпит.

По думите ѝ всеки график се подготвя от експерти и ВиК дружествата, които трябва да се съобразяват с прогнозите за времето. „Заявката, която пристига в министерството в дадения случай е от ВиК-Перник. Заплащането става на базата на употребените реални количества“, посочи тя. На въпрос дали „Стомана Индъстри“ плаща на местното ВиК, Николова не можа да отговори.

Според Николова, трябва да се направи сериозен анализ на процедурите и начина на работата в министерството, защото има пропуски и кризата не трябва да се повтаря. Тя допълни, че всяко подадено количество вода – повече или по-малко – се заплаща.

Следвайте ни в социалните медии