Нова Facebook платформа ни позволява да създадем свой социален виртуален свят

Представете си свят, в който може да правите всичко. От това да се срещате с приятели на едно място, независимо къде са по света, да гледате филми или да играете на игри, до изграждането не само на дома на мечтите си, но и на цели острови, планини или каквото друго успеете да се сетите. Facebook иска да направи всичко това възможно чрез технологията за виртуална реалност.

Компанията представи новата си платформа Facebook Horizon, чието кратко описание е “социален свят във виртуална реалност”, в който ще е възможно почти всичко. Платформата ще е достъпна през устройствата на Oculus, която е собственост именно на Facebook.

Horizon ще позволява на потребителите да правят всичко описано по-горе. Те ще могат да си създават виртуален аватар, който да персонализират според своите предпочитания. Чрез него ще могат да обикалят и живеят във виртуалния свят и да взаимодействат с него.

Транспортът между различните зони ще е възможен чрез виртуална телепортация. Светът на Horizon ще има публични зони, виртуални площади и градове. Там потребителите ще могат да се срещат с приятели и да се запознават с нови хора. Там ще са и “местните жители”, които всъщност ще са модератори и служители на компанията. Те ще помагат на потребителите за всичко във Horizon и ще предприемат действия срещу нарушители на правилата.

Потребителите ще могат да използват допълнителни инструменти, за да изграждат свои лични зони. Те ще могат да са най-различни. От места за провеждане на турнири по различни игри, до лични пространства за срещи с приятели или просто изграждане на всичко, което искат. Дори и виртуални дрехи за героя си или цели имения, острови и др.

Целта на Facebook и Oculus e да възприемат Horizon не като обикновена видео игра, а като алтернативен виртуален свят, в който да прекарват повече време. Ще има и възможност за изолиране на досадните потребители, тяхното блокиране и др. Участниците в платформата ще могат да дефинират и своеобразно лично пространство около тях. Това ще означава, че никой не може да се доближава до тях и да ги докосва, макар и виртуално.

Facebook казва, че първоначално Horizon ще е доста малка, но постепенно ще се развива и постоянно ще се добавят нови функции и възможности. Самите потребители също ще допринасят със създаването на нови зони. За сега компанията не е коментирала как ще печели от платформата, като очакванията са това да става чрез реклами и виртуални магазини.

Следвайте ни в социалните медии