Николай Василев: България няма нужда от заеми

Много се радвам, че може би за 20-ти път премиер или правителство казва, че ще подаваме заявление за членство в ERM зоната. След като толкова години не сме го направили, сега е добър момент – така бившият министър на икономиката Николай Василев коментира в ефира на БНТ готовността на кабинета да подаде заявление за влизане в чакалнята на еврозоната.

Очевидно е, че България има много по-голяма вероятност да се нуждае от подкрепа, за мен позитивите са категорично много повече, смята Василев.

България е една от малкото европейски държави, която на този етап няма никаква нужда от вземане на кредити, има нисък дълг и може сама да си вземе колкото кредити иска. Ние нямаме нужда от милостиня, можем да се оправим сами. Въпросът е, че трябва да бъдем част от тази общност, където има повече солидарност и механизми за подкрепа, допълни той.

Икономиката за много дълго време може да пострада от това, което се случва в момента. Не е сигурно, че то ще бъде инфлация, при много стоки можем да говорим за дефлация. Според мен не трябва да се притесняваме от цени изобщо, категоричен е икономистът.

Василев допълни, че одобрява мярката 60/40 на държавата за подкрепа на бизнеса и това е добра пропорция.

Следвайте ни в социалните медии