Невинен мъж, прекарал 47 години в затвора, ще получи 1,5 млн. долара обещетение

Щатът Мичиган ще плати 1,5 милиона долара обезщетение на Ричард Филипс, който е излежал 47 години затвор за престъпление, което не е извършил, съобщи CBS News.

Отбелязва се, че той е бил изпратен в затвора през 1971 г. и е бил освободен едва през пролетта на миналата година. Освен това, след като излиза от затвора, той дори не е получил пари за автобусен билет до дома си.

Година след освобождаването му от затвора държавната прокуратура реши да му възстанови всички години на задържане, като прецени загубеното му време в размер на 1,5 милиона долара. В момента се очаква решението за отпускане на тези средства от държавните органи.

РИА Новости информира, че по време на престоя си в затвора, човекът започнал да рисува картини, които сега се оценяват на хиляди долари. Според Филипс по този начин той се е опитал да “отвлече вниманието си и да прави нещо с главата си”. За него нямало значение дали властите ще му платят нещо за грешката си или не.

През септември миналата година друг американец – Валентино Диксън бе освободен от районния съд на окръг Ери в Бъфало след като е излежал 27 години за убийство, което не е извършил.

Следвайте ни в социалните медии