На 8 като на 80: Малко дете почина от много рядко заболяване!

8-годишно момиченце от Украйна почина от рядка болест, от която страдат едва 160 души по целия свят. Анна Сакидон е страдала от прогерия – генетично заболяване, при което се наблюдават симптоми, наподобяващи стареене, в много ранна възраст.

Родените с прогерия обикновено доживяват до средата на пубертета си или до началото на 20-те си години, но Анна не успява, с което се превръща в най-младия пациент, починал от заболяването, пише bTV.

Малката Анна е имала рожден ден през януари, а за възрастта си е тежала едва 7,7 кг. Неспособността за качване на тегло е един от симптомите на прогерията. Заболяването се отличава още с петна по кожата, загуба на окосмяване и лицеви малформации.

Медиците, лекували 8-годишното момиченце, са на мнение, че въпреки крехката си възраст – биологически тя е била като 80-годишна старица. Именно преждевременното остаряване на органите на детето са довели до неговата смърт. При болните от прогерия една година се равнява на 10.

Анна е диагностицирана с прогерия малко след раждането си. По думите на майка ѝ Иванка детето е проходило още на 11 месеца, но скоро след това заболяването засяга крайниците ѝ.

И докато костите ѝ растат бавно, органите ѝ започват да се състаряват необичайно бързо. Детето преживява и няколко сърдечни удара.

Следвайте ни в социалните медии