Нарцисите – вредни за обществото, полезни за себе си

Нарцисите може да са в голяма заблуда за собствената си значимост, както и да са “оперирани” от чувство за срам, но психолози твърдят, че те са също по-щастливи от повечето хора, предава БНР, като се позовава на Би Би Си.

Проучване на изследователи от Северна Ирландия разкрива, че подобни хора може да дразнят другите, но самите те са по-малко склонни към стрес и депресия.

Целта на учените е да разберат защо тенденцията към нарцисизъм бележи възход в модерните общества – в политиката, социалните медии, културата, свързана със знаменитости, ако в същото време тази склонност се смята за „социално токсична“.

Те дефинират нарцисите като по-вероятно готови да имат “рисково поведение, нереалистично превъзхождаща гледна точка за себе се, прекалено самоуверени, не демонстрират емпатия и нямат особено чувство за срам или вина“.

С подобни негативни качества експертите поискали да узнаят защо нарцисизмът е толкова видим и често награждаван, а не наказван.

Нарцисизмът е една от „тъмните черти“, идентифицирани от психолозите, но новото изследване сочи, че макар да е вреден за обществото, той е от полза за индивидуалните нарциси.

Тези хора може да потискат други и да им нанасят емоционални щети, но нарцисите изглежда са изолирани от това да се чувстват зле.

Те имат по-ниски нива на стрес и са по-малко склонни да виждат живота като стресиращ – тяхната самоувереност и засилено чувство за важност изглежда са „защитни качества“, смятат психолозите.

Следвайте ни в социалните медии