Най-много от детските бракове в Германия са с български деца

Общо 162 случая на бракове с непълнолетни е имало към края на октомври 2019 година в Германия. Най-много от тях – 70 на брой – са с български граждани.

Другите известни случаи са с деца от Сирия (25), Румъния (15), Гърция (11) и други.

Това става ясно от справка, предоставена от германското правителство след запитване от парламентарната група на партия “Алтернатива за Германия”, съобщават германските медии, цитирани от “Дойче веле”.

Потърпевшите са основно момичета

През 2016 г. броят на женените непълнолетни в Германия е бил около 1 400. От юли 2017 година в Германия е в сила закон за борба с детските бракове, припомня “Дойчландфунк”. В закона ясно се посочва, че допустимата възраст за сключване на брак е 18 години. Въпреки това съществуват някои изключения. Едно от тях се отнася за непълнолетни лица с навършени 16 или 17 години, сключили брак съгласно чуждестранно законодателство. Такива бракове не се анулират насилствено от държавата, ако това възникнат тежки последици за момчето или момичето.

Същевременно обаче правителството не разполага с информация за това колко регистрирани детски бракове са били проверени по съдебен ред и колко от тях са били отменени. Агенция ДПА съобщава, че към момента към германските власти са отправени общо 97 молби за анулиране на бракове с непълнолетни, като 10 такива брака вече са били разтрогнати.

Властите обаче не могат да кажат колко точно женени деца живеят в страната, тъй като лица под 16 години не могат да бъдат регистрирани като сключили брак. В регистрите не фигурират и случаите, при които бракът е бил сключен в условията на непълнолетие, но междувременно лицето е навършило 18 години.

Включително заради това действията на германското правителство понякога са остро критикувани. “Задачата на този закон е да се бори срещу детските бракове в Германия. В действителност обаче той е неефективен и не позволява да се води точна статистика”, казва депутатът от “Алтернатива за Германия” Рене Спрингер, според когото проблемът просто се игнорира – в ущърб на засегнатите деца.

Такова е и мнението на повечето експерти, които считат мярката за недообмислена и не в полза на децата, посочва по същата тема “Берлинер моргенпост”. Изданието цитира професора по право Томас Пфайфер, според когото анулирането на браковете, наред с редица други неща, пренебрегва въпроса за положението на децата, родени от такива бракове. Освен това Женевската конвенция за бежанците задължава Германия да признава браковете, сключени в родината на съпружеската двойка.

Също и от организацията “Спасете децата“ критикуват практиката за анулиране на бракове, тъй като тя е в нарушение на Конвенцията за правата на децата, и пледират за индивидуален подход при всеки отделен случай.

Следвайте ни в социалните медии