Над 40 градуса ни очакат до дни

Гореща вълна ще обхване цяла България през новата седмица. На места се очаква градусите да стигнат стойности до 40 и повече.

В събота и неделя максималните температури у нас ще бъдат от 24 до 30 градуса. Постепенно жегата от западните части на Европа ще се пренася на изток, като в началото на следващата седмица ще достигне и нашата страна, но вече с не толкова високи температури. Началото на юли ще започне със слънчево и горещо време. Най-топло ще бъде във вторник и сряда, когато температурите у нас ще са от 33 до 38-39 градуса. Риск термометърът да удари 40 градуса има във вторник във Видинско и в сряда в Тракия и Сандански. Това съобщи синоптикът от TV-MET и “България он еър” Симеон Матев. Той припомни, че рекордът в България е 45,2 градуса и е от средата на миналия век, а през юли най-топло е било на 5 юли 2000 г., когато в Пловдив измерват 45 градуса.

Очакванията са юли месец да бъде с температури над установените норми, като отклонението според повечето световни метеоцентрали в нашия регион ще бъде между 1,5 и 2,5 градуса над нормите, което означава, че повечето дни на юли ще бъдат с температури, характерни за летата през последните 15 – 20 години.

Във валежно отношение повечето сценарии клонят към нормални месечни количества, с по-голяма вероятност за слабо наднормени валежи в централните части на страната.

В сряда, 3 юли, над Тракия и по долината на Струма ще остане горещо с температури до 38-39 градуса, в останалата част на страната ще захладнее с 2-3 градуса. Ще има повече облаци и на места в Североизточна България и около планините за кратко ще превали и прегърми.

В периода от 4 до 8 юли атмосферата над страната ще бъде нестабилна и след слънчеви часове преди обед, след пладне ще има условия за кратки валежи и гръмотевици – на повече места в Западна и Централна България. Температурите ще бъдат близки до обичайните – максималните най-често от 30 до 35 градуса.

Повишена вероятност за нова гореща вълна има около и след 9-10 юли, но тя няма да продължи повече от 2-3 дена, след което отново ще имаме няколко дни с нормални температури и условия за краткотрайни следобедни превалявания – от 12 до 15 юли.

Очакванията са за по-стабилно време през втората половина на месеца, когато през повечето дни ще бъде слънчево, следобед – горещо, с типично юлски температури, приближаващи и надхвърлящи 33 – 36 градуса.

Цяла седмица вече Европа се бори с адския пек, идващ от Африка, но пикът дойде в петък. Метеоролозите във Франция за първи път обявиха най-високата, червена степен на предупреждение за опасно горещо време. Тя важи за четири департамента в южната част на страната, включително градовете Марсилия, Ним, Монпелие и Авиньон. Температурата там достигна 44,3 градуса. При 44,1 градуса през 2003 г. в страната умряха близо 15 000 души.

Червената степен означава, че “има риск за всички, дори за хората в добро здраве”, посочи “Метео Франс”. За 76 от 96 департамента в континентална Франция и Корсика вече бе обявена втора, оранжева степен на опасност. Успокоение няма да има и през уикенда. Френският премиер Едуар Филип каза, че всеки ден има случаи на удавени, защото хората поемат необмислени рискове заради непосилната задуха. Властите затвориха 4000 училища и наредиха децата да не излизат. Дори Париж изглежда опустял, тъй като туристите не смеят да си покажат носа по улиците.

Германия, Полша и Чехия също обявиха достигането на рекордни горещини за месец юни.

Стотици пожарникари се борят с горски пожари в испанската област Каталуня, където бяха регистрирани 40 градуса. Властите твърдят, че пожарите са най-тежките от 20 години в региона и могат да се разпространят бързо, предаде Би Би Си. Осем области са с червен код, след като термометрите минаха чертата на 42 градуса.

Испанската област Кордоба даде първа жертва, след като в петък сутринта в болница почина 17-годишно момче. То получило топлинен удар, докато работи на полето. 80-годишен мъж пък е издъхнал на улицата във Валядолид.

В Белгия жегата доведе до проблеми с някои натоварени пътища. Заради горещината бетонът се разширява и част от настилката се повдига и напуква.

Мълния уби жена в Родопите, говорела по мобилен телефон

48-годишната Моника Вълева-Петрова бе убита от мълния край Мадан в петък.

Инцидентът е станал малко след 14 часа в района на маданското село Бориново. Жената е от Ямбол, но била на гости в родопското село и в същия момент е била на разходка с още трима души. Останалите от групата се отървали невредими. Според очевидци на смъртта на Моника Вълева тя говорела по мобилен телефон, когато я ударила мълнията. Телефонът е поел директния удар и е напълно деформиран.

“Над селото валя сериозно, имаше и гръмотевици. Хората били на разходка и жената е била ударена от мълния. Останалите също са разтресени, но без последици”, коментира кметът на село Бориново Рефат Феляти.

Това е трета поредна смърт след удар от мълния в България в последния месец. Мъж в столицата бе ударен от гръмотевица, докато разхожда кучето си в началото на миналата седмица при буря в жк “Люлин” в София. Дни по-рано пък светкавица уби рибар в язовир “Искър” до столицата, докато мъжът опитвал да извади лодката си от водата.

Следвайте ни в социалните медии